JAN TIMMER, DE MAN VAN PHILIPS

Jan Timmer, de man van Philips, schreef zijn autobiografie en die lees ik met veel plezier. Timmer was niet alleen van 1990 tot 1996 president-directeur van Philips, maar ook van 1981 tot 1987 CEO van Phonogram, toen een van de grootste platenmaatschappijen ter wereld, dochteronderneming van Philips tot 1998.

Timmer

In de jaren negentig bloeide Polygram ook als filmmaatschappij met titels als Trainspotting, The Big Lebowski en Four Weddings And A Funeral. Ik kan er niet zonder sentimental feelings op terugkijken dat dergelijke topfilms ooit onderdeel waren van het Nederlandse Philips. Dat op de singles van bijvoorbeeld Space Oddity van David Bowie en Autobahn van Kraftwerk het Philips-logo prijkt. Philips was ook grootaandeelhouder van RSO, de platenmaatschappij achter Grease en Saturday Night Fever. Een dergelijke positie heeft Nederland niet meer in de internationale entertainmentwereld.

Space Oddity

Jan Timmer heeft minder last van sentimenten. Ondanks zijn kritiek op het hedendaagse durfkapitalisme, is hij zelf toch ook vooral een money driven ondernemer, geen music driven romanticus. Hij was van 1981 tot 1987 CEO van Polygram, maar hij bezocht pas in 1987 voor het eerst een popconcert, U2 in het Feijenoord Stadion.

Autobahn

Toch vertelt Timmer smakelijk over zijn ontmoetingen met Mick Jagger en Elton John, over hoe Japanse bedrijven de markt voor consumentenelektronica overnemen, over de harde werkers-mentaliteit in Amerika en het Verre Oosten versus het misplaatste Zwitser Leven-gevoel in Nederland en over hoe Philips de boot mist bij de ontwikkeling van computers en mobiele telefoons.

Timmer is kritisch over de verhuizing van het hoofdkantoor van Philips van Eindhoven naar Amsterdam: symboolpolitiek die Philips niets heeft opgeleverd. De verkoop van Polygram beoordeelt Timmer positief. Verkocht op een het juiste moment, in 1998, voor een mooi bedrag, 5.233 miljard Euro in contanten en 1.524 miljard Euro in aandelen, precies voor de opkomst van Napster in 2001, met rampzalige gevolgen voor de grote platenmaatschappijen. Ondanks mijn sentimental feelings, moet ik toegeven dat Timmer daar een punt heeft.

Jan Timmer – De man van Philips, Uitgeverij Prometheus, 19,90 Euro

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s