HOE MOETEN WE VERDER LEVEN NA DE AANSLAGEN IN PARIJS?

Vannacht zijn er minstens 120 doden gevallen bij terroristische aanslagen in Parijs. Mensen zijn koelbloedig afgeslacht op een moment dat ze maximaal ontspannen zijn en niet berekend op zo’n agressieve daad, in een restaurant en bij een popconcert. Hoe moet je verder leven na zo’n afschuwelijke gebeurtenis? En hoe maken we ooit een einde aan deze reeks van terroristische aanslagen? Het zijn ingewikkelde vragen die ons allen bezighouden en we zullen er op een of andere manier een antwoord op moeten vinden.

Foto Parijs Vrijheid

La Liberté guidant le peuple (Vrijheid leidt het volk), schilderij uit 1830 van Eugène Delacroix, te zien in het Louvre in Parijs

”We’re gonna smoke ’em out of their holes,” zei George W. Bush krijgshaftig na de aanslagen van 11 september. Waarmee hij natuurlijk bedoelde dat de daders keihard aangepakt zouden worden. De plegers van de aanslagen waren natuurlijk al met hun slachtoffers overleden. Dat is het lastige met zelfmoordaanslagen. Hoe straf je daders die zelf al bereid zijn te sterven?

Bush ging destijds natuurlijk ook meteen op jacht naar opdrachtgevers en handlangers, ook al was niet meteen duidelijk wie dat waren. Hij viel de Taliban aan in Afghanistan, Saddam Hoessein werd uit de weg geruimd, Osama Bin Laden uiteindelijk ook. Nu krijgt Bush het verwijt dat hij de chaos in het Midden-Oosten alleen maar heeft vergroot. Dat is ook zo tot op zekere hoogte. Toch zou ik de stelling niet aandurven dat de wereld beter af was geweest als de Taliban nog steeds aan de macht waren in Afghanistan, als Saddam Hoessein en Osama Bin Laden nog zouden leven.

Hoe beveiligen we onze samenleving? Vliegveld-achtige controles bij de ingang van restaurants, voetbalstadions en concertzalen? Ik weet niet of we dat moeten willen, nog los van de kosten, die enorm zullen zijn. Grenzen dicht? Die suggestie hoor je meteen, maar het is natuurlijk maar zeer de vraag of deze aanslagen gepleegd zijn door vluchtelingen. Verreweg de meeste vluchtelingen komen juist hierheen omdat ze zich afkeren van terreur. Extreem moslimfundamentalisme leeft ook bij mensen die hier al hun hele leven wonen.

Je wilt dat mensen niet kiezen voor terrorisme, niet kiezen voor religieus fundamentalisme, niet kiezen voor Islamitische Staat. Je wilt dat ze kiezen voor democratie, voor een open samenleving zoals de onze. Dan hoort daar bij dat je mensen ook uitnodigt om deel te nemen aan die democratie en aan die open samenleving. Als je niet wilt dat ze kiezen voor IS, moet je zorgen dat er een aantrekkelijker alternatief is voor IS. Daarmee maak je je als samenleving ook kwetsbaar, maar eenvoudige oplossingen zijn er niet. Mensen wegsturen en uitsluiten vergroot de kans dat bevolkingsgroepen uiteindelijk tegen elkaar uitgespeeld worden, vergroot de kans op frustratie, agressie en een wij tegen zij-mentaliteit.

Die wij tegen zij-mentaliteit moet je niet willen, zeker niet met mensen die niets liever zouden willen dan leven in een maatschappij zoals de onze. Je moet die wij tegen zij-mentaliteit wel aandurven waar het gaat om de daders en hun handlangers. Dat betekent het keihard aanpakken van terroristen, met als complicerende factor dat zij vaak sterven tijdens hun daad. Dus ook het keihard aanpakken van mensen die hun daden toejuichen en aanmoedigen, hier en in het Midden-Oosten, zoals destijds Saddam Hoessein. Al is het erg lastig hoe je dat precies vormgeeft.

Kwaadwillenden effectief bestrijden, welwillenden een aantrekkelijk perspectief bieden, dat is de ingewikkelde uitdaging waar we voor staan. Het zal heel moeilijk worden en het zal het uiterste vragen van onze kracht en onze wijsheid de komende jaren. Ondertussen moeten we hopen dat afschuwelijke gebeurtenissen zoals die van afgelopen nacht ons bespaard zullen blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s