10 REDENEN WAAROM IEDEREEN EEN GROENTEKRAT MOET NEMEN

Albert Heijn komt met een maaltijdbox. Jumbo denkt erover. Zelf heb ik inmiddels ruim een jaar abonnement op de Beebox, een wekelijks aan huis bezorgde krat met verse biologische groente en nog wat andere producten, allemaal afkomstig van boeren uit de regio. Je kunt op de website van Beebox precies zien welk product van welke boer afkomstig is. Sinds vorige week is de Beebox leverbaar in heel Nederland. Tien redenen waarom iedereen zo’n abonnement zou moeten hebben:

Groentekrat

1. Weg met suiker en zout
Supermarkten doen veel te veel suiker en zout in hun producten. Want dan verkoopt het beter. Binnenkort doen ze daarom vast nog meer suiker en zout in hun producten. Het is om ziek van te worden, letterlijk en figuurlijk. Iedere keer weer die ingrediënten checken, vaststellen dat er te veel suiker en zout in zit en te vaak zien dat er geen goed alternatief in de schappen ligt. Daar heb je bij de verse producten van de groentekrat geen last van.

2. Weg met de kiloknallers
Ooit leerde Albert Heijn de Nederlanders eten en drinken. Wijn, Franse kaas en zal vonden hun weg naar de middenklasse dankzij de campagnes van Albert Heijn. Maar de tijd dat Albert Heijn voorop ging in de culinaire volksverheffing ligt achter ons. Tegenwoordig zijn het vooral de kiloknallers die van hun reclamefolders afspatten. De goedkope kippen, worsten, karbonades en gehaktballen. Op het gebied van biologisch vlees is er weinig keuze en zijn de voorraden beperkt. Wij moeten dat niet meer willen, het vlees van beesten die in een te kleine ruimte leven, beesten die standaard antibiotica krijgen, waardoor wij er resistent voor dreigen te worden. We moeten onze levensmiddelen maar eens gaan betrekken van een leverancier die hier gewoon helemaal niet aan mee doet.

3. Kies voor boeren uit de buurt en zij zullen voor jou kiezen
In 2005 bedacht ik samen met de mensen van Coolpolitics de Lowlands University. Een van de sprekers bij de eerste editie was, naast Ruud Lubbers, astronaut Wubbo Ockels. Hij hield het publiek voor dat je maatschappelijke veranderingen kunt afdwingen door de keuzes die je maakt in het leven. Het beste wapen tegen de bio-industrie is dan ook kiezen voor biologische boeren uit je eigen regio. Zorg dat biologische boeren steeds meer klanten krijgen en boeren uit de bio-industrie steeds minder. Dan gaan vanzelf steeds meer boeren voor biologische landbouw kiezen.

4. Het is goedkoop
Biologische producten hebben de reputatie duur te zijn en in de supermarkt zijn ze dat ook vaak. Maar sinds ik de Beebox heb geef ik per maand minder geld uit aan boodschappen dan voorheen.

5. Het is lekker
Altijd verse groentes, vers fruit, vers vruchtensap, biologisch brood. Het is heerlijk. Op de website staan iedere week nieuwe recepten die je met de box van die week kunt maken. Die recepten gebruik ik soms wel, soms niet, maar ze zijn prima.

6. Je ontdekt nog eens wat
Zo nu en dan halen wij spullen uit die krat waarvan we denken: ”Wat is dat nou weer?” Meestal gaat het om een aangename verrijking van de culinaire horizon. Zo troffen wij laatst een soort space age disco broccoli aan. Bleek een romanesco te zijn. Lekker hoor.

7. Je blijft gezond en op gewicht
Door zo’n groentekrat ga je ook veel meer groente eten en dat kan natuurlijk geen kwaad voor de gezondheid. En sinds ik de Beebox heb kost het me ook veel minder moeite om op gewicht te blijven.

8. Er liggen altijd verse groentes op je te wachten
Vroeger kwam het zo vaak voor: Laat thuis komen van het werk, geen zin meer om boodschappen te doen en te koken. Dus maar even langs de friettent, de Chinees of de pizzeria. Dat gebeurt nu nog maar zelden. Ik hoef namelijk geen boodschappen meer te doen, er liggen thuis verse groentes op mij te wachten en ik heb altijd nog wel zin om er wat van te maken. Bovendien moet ik wel een beetje dooreten van die groentes, anders heb ik die voorraad er na een week nog niet eens doorheen.

9. Iedere donderdag krijg je een cadeautje
Het is ook gewoon leuk om iedere donderdagavond een cadeautje te krijgen. Zo’n feestelijke krat vol met van die blakende groentes, de hele familie steekt er meteen zijn neus. En die overheerlijke fles met vers biologisch vruchtensap gaat er meestal nog dezelfde avond doorheen.

10. Hoe meer klanten hoe meer maatwerk
Beebox krijgt steeds meer klanten en hoe meer klanten hoe meer keuze. Laatst was er een enquete van Beebox waarin ze de behoefte peilden aan extra fruitpakket, extra brood, extra sappen. Ik wil dat allemaal. Zo komt er steeds meer differentiatie en daar wordt het alleen maar nog aantrekkelijker van.

Dus join the club, sta op tegen de kiloknallers, tegen al die scheppen suiker en zout die ze ongevraagd door ons eten doen. Bestel de Beebox of een soortgelijke groentekrat en word een bondgenoot van de boeren in jouw regio. Je leven zal er niet slechter van worden.

Noot: Dit artikel heb ik geschreven uit oprecht enthousiasme over Beebox en omdat het een concept is waar ik in geloof. Ik heb er van Beebox geen geld of andere gunsten voor ontvangen.

Noot 2: Ik heb zelf de Beebox en die bevalt heel goed. Er zijn op verschillende plekken in het land soortgelijke initiatieven en ik heb de indruk dat daar ook wel een aantal goede tussen zitten. Let wel op wat je koopt, er zijn ook leveranciers als Hello Fresh die wel een groene look and feel hebben maar die niet structureel biologische producten leveren.

Een gedachte over “10 REDENEN WAAROM IEDEREEN EEN GROENTEKRAT MOET NEMEN

  1. Hi Willem,

    super leuk om te lezen hoe enthousiast je bent over beebox!!! Drie jaar geleden ben ik als eerste franchisenemer gestart in de regio Amersfoort. Fijn dat we nu zelfs in heel NL mensen kunnen verblijden met een beebox. Nog veel kook plezier gewenst!

    MvG Helma van Schendel, Beeboxer Amersfoort e.o.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s