10 REDENEN WAAROM JE BETER IN UTRECHT KUNT WONEN DAN IN AMSTERDAM

De Volkskrant had laatst een uitgebreide special over waarom iedereen weer in Amsterdam wil wonen. Amsterdam is natuurlijk in veel opzichten een interessantere stad dan Utrecht. Ze hebben er van alles meer: Meer interessante winkels, meer keuze uit lekkere restaurants, meer cultureel aanbod. Maar de stad is ook in een aantal opzichten op zijn retour. Het was een machtig financieel centrum, maar met die banken op de Zuidas wil geen weldenkend mens gezien worden. Het was ooit het machtige centrum van de uitgeverijen, maar de boeken- en krantenwereld is niet meer zo toonaangevend als vroeger. Ze hebben de beste musea van Nederland, maar die teren vooral op de kunstenaars van gisteren. Tien redenen waarom je beter in Utrecht kunt wonen.

Foto TivoliVredenburg

Foto: TivoliVredenburg

1. Utrecht ligt midden in de stadstaat Nederland
Is Amsterdam de hoofdstad en de rest van Nederland de provincie? Sorry, dat is echt 20-ste eeuws denken. Welkom in de stadstaat Nederland. Utrecht ligt er midden in. Vanuit Utrecht ben je binnen een uur in bijna alle belangrijke steden van Nederland. Met de trein of met de auto. Je bent binnen 25 minuten in het centrum van Amsterdam. Dat ver vinden getuigt eerder van een provinciale, dan van een grootstedelijke mentaliteit. En vanuit Utrecht ben je heel snel in Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Nijmegen, Tilburg of Arnhem. Dat zijn steden waar interessante dingen gebeuren en vanuit Amsterdam zijn ze allemaal minstens een half uur verder weg en ga je er dus minder snel heen. Ook Antwerpen en Keulen zijn vanuit Utrecht dichterbij.

2. Utrecht ligt nog net binnen de noordgrens van het Romeinse Rijk
Amsterdam heeft zijn grachtengordel uit de Gouden Eeuw en die is natuurlijk prachtig. Maar Utrecht heeft een veel rijkere historie. Neem de prachtige middeleeuwse binnenstad, met de Domtoren als pronkstuk. Utrecht was zelfs een Romeinse stad, lag nog net binnen de noordgrens van het Romeinse Rijk. Utrecht herontdekt zijn Romeinse verleden. Kijk naar de Limes die op veel plaatsen steeds zichtbaarder wordt, kijk naar Dom Under, het ondergrondse museum onder het Domplein, waar je de Romeinse muren kunt aanraken. En kijk naar het Castellum, een net geopend museum in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn met een gigantisch Romeins schip. Het Zuiden begint in Utrecht. Dat zie je meteen aan al die romantische terrasjes aan de Oudegracht. Kom daar maar eens om bij die deftige, stijve calvinisten langs de Amsterdamse gracht. Die zijn op hun rust gesteld. Aan de meeste Amsterdamse grachten is het ’s avonds een dooie boel.

Foto Castellum

Foto: Castellum, nieuw museum in de wijk Leidsche Rijn

3. Utrecht is het aartsbisdom
Dat Het Zuiden in Utrecht begint heeft natuurlijk alles te maken met het Rooms-Katholieke geloof dat hier nog sterk is vertegenwoordigd. Deze stad behoort niet tot het koele noorden waar het strenge calvinisme de sfeer bepaalt. Utrechts is het aartsbisdom en de katholieke kerk is aan een revival begonnen. Paus Franciscus is een van de meest inspirerende leiders die de wereld op dit moment te bieden heeft. Hij bindt de strijd aan met armoede en bezoekt de vluchtelingen in Lampedusa. Welke politicus doet het hem na? Er is veel op de katholieke kerk aan te merken, maar tegelijkertijd is deze kerk in staat een leider van dit formaat voort te brengen. Nu nog een Nederlandse vertegenwoordiger in die stijl, want wij moeten het vooralsnog stellen met de oerconservatieve aartsbisschop Eyk. Intussen genieten wij in Utrecht van de schoonheid die de katholieke kerk hier heeft voortgebracht: de Domkerk (deels beschadigd door de Beeldenstorm), de Nicolaikerk, de Jacobskerk, de Buurkerk, de Janskerk, de Pieterskerk en het Catharijneconvent.

4. TivoliVredenburg
In de laatste decennia van de vorige eeuw waren Paradiso en de Melkweg de epicentra van de popmuziekbeleving in Nederland. Die tijd is voorbij. In de tijd van voor het internet zag je daar reggaebands, punkbands, hiphop-acts en andere excentriciteiten die je zelden of nooit op televisie zag. Je moest naar Amsterdam om het mee te maken. Nu zie je al die acts op internet. Dankzij internet heeft het poppubliek ook een veel bredere horizon, mixen mensen stijlen, zijn klassiek en jazz ook veel gemakkelijker toegankelijk. Het muziekpaleis TivoliVredenburg past met zijn mix van stijlen en sferen veel beter bij deze tijdsgeest. Het staat in Utrecht. Ja in de HMH en de Ziggo Dome komen pas echt grote namen, maar erg gezellig is het daar niet en die zalen zijn ongeveer net zo ver vanuit het centrum van Utrecht als vanuit het centrum van Amsterdam.

5. Hoog Catharijne
Meen ik dat nou? Is die gribus zelfs een unique selling point? Ja dat is het. Hoog Catharijne is het beste voorbeeld van metropool-archtectuur in Nederland. Die stapeling van functies is uniek: winkels, woningen, een groot station, een bioscoop, een muziekpaleis en een beursgebouw. Alles in een complex. een sensatie van het soort dat Rem Koolhaas beschrijft in zijn boek Delirious New York, maar dan het enige voorbeeld van dat gevoel in Nederland. Een onbegrepen fenomeen dat de komende jaren hopelijk eindelijk op waarde geschat gaat worden. De tijd is er rijp voor. Lees dit blog van Pepijn Bakker maar: http://www.dearchitect.nl/blogs/2015/08/20/hoog-catharijne/hoog-catharijne.html (via@MaritOverbeek).

Foto Hoog Catharijne

Foto: Kunst in Hoog Catharijne

6. Utrecht ligt in de mooiste provincie

De provincie Utrecht is een groot lustoord: de dorpen aan de Vecht, de Utrechtse Heuvelrug, de Langbroeker Wetering, de Loosdrechtse Plassen, noem maar op. Je fietst de stad uit en je vindt schoonheid. Kom daar maar eens om in Volendam, Purmerend, Haarlemmerliede en Nieuw Vennep.

7. Gerrit Rietveld en Adriaan Geuze
Gerrit Rietveld is de beste Nederlandse architect van de twintigste eeuw en zijn mooiste gebouwen staan in Utrecht. Het Centraal Museum heeft de grootste collectie van zijn meubels. Als je in Utrecht woont kun je op ieder moment naar zijn originele werk gaan kijken en heel vaak kom je er ook toevallig langs gefietst. En wat te denken van Adriaan Geuze? Deze briljante landschapsarchitect was onlangs nog Zomergast bij de VPRO. Zijn magnum opus, het Maximapark, vind je in Utrecht. Daarnaast zijn er ook nog wat verborgen parels van zijn hand zoals de tuinen van het Provinciehuis en de Universiteitsbibliotheek.

Foto Rietveldhuis

Foto: Het Rietveld-Schroderhuis

8. Het beste onderwijsaanbod

De Universiteit Utrecht is de beste universiteit van Nederland, lees maar na in dit artikel uit de Volkskrant: http://www.volkskrant.nl/binnenland/utrecht-wederom-beste-universiteit-van-nederland~a4121691/. Altijd handig om bij in de buurt te wonen, zeker nu kinderen geen basisbeurs meer krijgen, maar alles moeten lenen. Kunnen ze lekker thuis blijven wonen. Daarnaast zijn er nergens in Nederland zoveel scholen en universiteiten binnen een uur bereikbaar als vanuit Utrecht.

9. Utrecht is betaalbaar
Als je toch geld zat hebt, maakt het natuurlijk niet uit, maar als je wel een beetje op het geld moet letten, is het natuurlijk mooi meegenomen dat wonen in Utrecht aanzienlijk beter betaalbaar is dan wonen in Amsterdam. Je woont er ruimer voor een redelijk bedrag en de woningmarkt is er niet zo overspannen als in een Amsterdam, waar je al heel veel betaalt voor een piepkleine woning. Voor zover die nog voor de gewone burger te krijgen is. Het is aanzienlijk lucratiever om die woning te verhuren via Air BNB, al komt de overheid daar nu gelukkig tegen in actie.

10 Amsterdam gaat de komende jaren niet leuker worden
Waar het grote geld het overneemt, daar groeit geen gras. Kijk naar New York en Londen. Het grote geld en de grote bedrijven zijn daar zo dominant geworden dat de gewone burger uit de stad wordt verdreven. Die steden zijn alleen nog betaalbaar voor miljonairs. Er komen steeds meer fancy fashion shops en fancy restaurant, de mensen die er werken komen iedere dag met het openbaar vervoer uit de suburbs. Iggy Pop zei al eens over New York: „You can’t actually live there anymore, but it’s still a great place to promote youself.” Dat lot wacht ook Amsterdam. De kunstenaars en de kleinschalige initiatieven worden steeds verder naar en over de ring gedrukt. Dan kun je net zo goed naar Utrecht gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s